Go to Top

Σκοποί Του Συλλόγου

Σκοποί Του Συλλόγου

 

ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΝΑΥΠΑΚΤΙΩΤΙΣΣΑ

Ιδρύθηκε φιλανθρωπικός και κοινωφελής σύλλογος, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρος, με την επωνυμία «ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΝΑΥΠΑΚΤΙΩΤΙΣΣΑ», με έδρα την πόλη της Ναυπάκτου και παραρτήματα σε ολόκληρο το κόσμο.

Ο σύλλογός μας αποτελεί συνέχεια και αναβίωση ιστορικού ομώνυμου Σωματείου του 11ου αιώνος μ.Χ., το καταστατικό του οποίου σε δίφυλλη πολυτελή περγμαμηνή, γραμμένο στην Ελληνική γλώσσα, φυλάσσεται στο μουσείο του παρεκκλησίου του παλατιού (Capella Palatina), στο Παλέρμο της Σικελίας στην Ιταλία.

Το καλοκαίρι του 1998 ιδρύσαμε με άλλους συμπλίτες μου, κληρικούς και λαϊκούς, νέο Σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την ονομασία «Αδελφότης Παναγία η Ναυπακτιώτισσα», του οποίου από ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα, έχω την τιμή να είμαι εκλεγμένος, ως Πρόεδρος.

Το καταστατικό του συλλόγου μας, στο προοίμιο του οποίου περιλαμβάνεται ολόκληρο το καταστατικό του ομώνυμου Συλλόγου, με την ως άνω ονομασία, εγκρίθηκε με την 315/11-11-1998 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Μεσολογγίου και έχει καταχωρηθεί στα βιβλία αναγνωρισμένων σωματείων, με αριθμό 27/1998. Έκτοτε λειτουργεί νόμιμα, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους.

Στις 25 Αυγούστου 2002, σε προσκυνηματική εκδρομή, όπου επισκεφθήκαμε την Κάτω Ιταλία και Σικελία, στο Παλέρμο, είχαμε την ευκαιρία με την βοήθεια και παρουσίαση του Ιταλού ελογιμότατου π. Ροζάριο Σκονιαμίλιο, δομινικανού και  καθηγητού πανεπιστημίου στη Ρώμη, να μας επιδειχθεί η ως άνω περίφημη Περγαμηνή και να προσκυνήσουμε και την εικόνα της Παναγίας της Ναυπακτιωτίσσης, που είναι ζωγραφισμένη στο άνω μέρος της, ως προμετωπίδα στο καταστατικό που ακολουθεί.

Κύριος καταστατικός σκοπός του συλλόγου μας, είναι η αποπεράτωση του μεγαλοπρεπούς και περικαλλούς Ναού, αφιερωμένου στην Παναγία Ναυπακτιώτισσα, την Υπεραγία Θεοτόκο, που αποτελεί το Καθολικό της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Σωτήρος, στη Σκάλα Δήμου Ναυπακτίας. Ως γνωστό, η Παναγία Ναυπακτιώτισσα, υπήρξε στο παρελθόν και πολιούχος – προστάτης της πόλεως Ναυπάκτου.

Το σωματείο μας, εκτός από την παρούσα ιστοσελίδα, εκδίδει ανά τρίμηνο περιοδικό, με την ονομασία «Παναγία η Ναυπακτιώτισσα». Σε κάθε τεύχος περιλαμβάνεται επίκαιρο άρθρο του προέδρου, ανακοινώσεις και πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του συλλόγου μας.

Με τα έσοδα από τις συνδρομές των μελών μας, καθώς και με τα ποσά που συγκεντρώνονται από δωρεές διαφόρων φίλων και χριστιανών δωρητών, έχουμε μέχρι σήμερα ενισχύσει σημαντικά το έργο των οικοδομικών και άλλων εργασιών, για την αποπεράτωση του μεγαλοπρεπούς Ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ναυπακτιωτίσσης και ελπίζουμε σύντομα να λειτουργηθούμε μέσα στον Ιερό αυτό χώρο. Ήδη επισκέπτες προσκυνητές και φίλοι, που φτάνουν στην Ιερά Μονή, θαυμάζουν τον ωραιότατο μεγαλοπρεπή Ναό της Παναγίας μας της Ναυπακτιωτίσσης.

Συνεχίζουμε να προσφέρουμε, κατά το δυνατόν ηθική και οικονομική ενίσχυση στην πασίγνωστη και δυναμική Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου, την οποία πολλοί Έλληνες και μη, έχουν περιβάλλει με ιδιαίτερη εκτίμηση και αγάπη, για το συνεχές και σπουδαίο ιεραποστολικό, κοινωνικό, πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί στην ευρύτερη περιοχή.

Από τη θέση αυτή, ειλικρινά σας ευχαριστώ όλους, για την μέχρι σήμερα συμπαράστασή σας και σας παρακαλώ μη μας ξεχνάτε, ώστε το κατά δύναμη να συνεχίζετε να ενισχύετε το σύλλογό μας στην προσπάθεια που καταβάλλει με κάθε νόμιμο μέσο, για την προβολή και την τιμή της εικόνος και της ιστορίας της Παναγίας Ναυπακτιωτίσσης αλλά και για την αποπεράτωση του Ιερού Ναού της.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Ιω. Κουβέλης

 Επίτιμος Εισαγγελέας Εφετών

 

ΣΚΟΠΟΙ  του Συλλόγου:

Α. Η φιλανθρωπική δραστηριότητα και βοήθεια προς τους πτωχούς, τους γέροντες, τους ασθενείς, τους πονεμένους και γενικώς αυτούς που έχουν ανάγκη πνευματικής, ηθικής, υλικής και οικονομικής βοήθειας, καθώς και προς φιλανθρωπικά νομικά πρόσωπα, Ιδρύματα, Συλλόγους, Ιερές Μονές, Ιερούς Ναούς, Ιερές Μητροπόλεις, και φιλοκοινωνικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.

Β. Η προσφορά πάσης φύσεως πνευματικής, ηθικής, υλικής και οικονομικής βοήθειας:

  • προς τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Ναυπακτιωτίσσης, που βρίσκεται στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου, για την ανέγερσή του, την αποπεράτωσή του, και τις εν συνεχεία ανάγκες του.

  • προς την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Ναυπακτιωτίσσης, που βρίσκεται στον Ιερό Ναό αυτόν.

  • προς την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου.

  •  προς την Αδελφότητα Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου και προστασία οποιουδήποτε επιβουλεύεται αυτάς.

Γ. Η ηθική, πνευματική και υλική συμπαράσταση προς τα πνευματικά, υλικά και κοινωνικά έργα, όλων των παραπάνω, που επιτελούνται από αυτούς ή προς χάρην αυτών.

Δ. Η προβολή του Ναού και της Εικόνος της Παναγίας  της Ναυπακτιωτίσσης και την ιστορία της Παναγίας της Ναυπακτιωτίσσης και του θαύματος της Παναγίας της νίκης των Χριστιανών, κατά την Ναυμαχία της Ναυπάκτου του 1571 και των υπολοίπων θαυμάτων.

Ε. Η ορθόδοξος πνευματική καλλιέργεια των μελών του συλλόγου με την βοήθεια των Μοναχών της Ιεράς Μονής και της Αδελφότητος Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου.

Στ. Η αναζήτηση και απόκτηση της αυθεντικής και πρωτοτύπου εικόνας της Παναγίας της Ναυπακτιωτίσσης και η απόκτηση της περγαμηνής του Παλέρμου.

 

Μέσα προς επίτευξη των σκοπών:

  1. Διοργανώνει διαλέξεις, ομιλίες, εκπομπές, συνέδρια για την μελέτη αλλά και την προβολή του Ιερού Ναού, της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Ναυπακτιωτίσσης και της ιστορίας τους, καθώς και του θαύματος της Παναγίας της νίκης των Χριστιανών, κατά την Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571.

  2. Εκδίδει βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, βιτεοταινίες, ηχοταινίες, δίσκους C.D. και οτιδήποτε άλλο μέσο μπορεί να βοηθήσει τους σκοπούς της, ή βοηθάει οικονομικά τρίτους οι οποίοι εξαιτίας τέτοιων μέσων μπορούν να βοηθήσουν τους σκοπούς της.

  3. Διοργανώνει προσκυνηματικές εκδρομές των μελών του συλλόγου και προσκαλεί κατοίκους άλλων περιοχών και κρατών του κόσμου, προς τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Ναυπακτιωτίσσης.

  4. Προσκαλεί Επιστήμονες, Κληρικούς, Στρατιωτικούς κλπ. Ως ομιλητές ή και συνδιοργανωτές εκδηλώσεων και όλους όσους μπορούν να βοηθήσουν για την επίτευξη των σκοπών του συλλόγου.

  5. Μεταφέρει την Εικόνα της Παναγίας της Ναυπακτιωτίσσης οπουδήποτε στον κόσμο και αν χρειαστεί για προσκύνηση και ευλογία, με την συγκατάθεση και ευλογία της Ιεράς Μονής.

Διοργανώνει εράνους, κληρώσεις, λαχειοφόρους αγορές, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, συνεστιάσεις και ποιαδήποτε άλλη κόσμια εκδήλωση για την οικονομική ενίσχυση των παραπάνω αναφερομένων.