Go to Top

Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως

ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΜΕΤΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου είναι ένα μεγάλο ιερό έργο. Είναι συγχρόνως Μοναστικό και Κοινωνικό έργο. Ένα σύγχρονο έργο, που κινείται επάνω στις αιώνιες παραδοσιακές γραμμές μοναχικής ζωής, ενώ συγχρόνως ανταποκρίνεται στις σύγχρονες πνευματικές αναζητήσεις των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων. Θεμελιώθηκε το 1977, και ιδρύθηκε με τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα Δημόσια-Εκκλησιαστική Νομοθεσία.

Η Αδελφότητα του Μοναστηριού αποτελέστηκε από 25 νέους και καταρτισμένους μοναχούς, πτυχιούχους Ανωτάτων Πανεπιστημιακών Σχολών.

Έκτοτε, μέχρι και σήμερα, η ζωή στο Μοναστήρι, συνδύασε την ασκητικότητα και πνευματικότητα, μαζί με την φιλανθρωπία και την φιλοκοινωνική δραστηριότητα, συνδυασμό που επεδίωκαν πάντοτε οι μοναχοί. Την ησυχαστική ζωή, με την ιεραποστολική προσφορά και την προβολή του Ελληνορθόδοξου Πολιτισμού.

Πρόκειται για μια αξιόλογη δημιουργία πνεύματος, που έχει να επιδείξει με καμάρι η μικρή και ιστορική πόλη της Ναυπάκτου. Εξ αιτίας του Μοναστηριού η Ναύπακτος προβάλλεται στα πέρατα του κόσμου, ωφελούνται οι κάτοικοί της πνευματικά, οικογενειακά, προσωπικά αλλά και υλικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, επιστημονικά, κοινωνικά, επαγγελματικά, από τα πλήθη που το επισκέπτονται, είτε ως προσκυνητές, είτε ως σύνεδροι των επιστημονικών κ.λ.π. συνεδρίων που διοργανώνονται αδιάκοπα στο συνεδριακό του κέντρο.

Στο πλευρό της Μονής και της Αδελφότητας στέκονται βοηθοί και συμπαραστάτες πολλοί κάτοικοι της Ναυπάκτου και πολλοί άλλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είτε σαν πρόσωπα, είτε σαν οργανωμένα σύνολα, όπως π.χ. οι σύλλογοι «Φίλοι του Μοναστηριού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου», «Αδελφότης Παναγία η Ναυπακτιώτισσα», «Αδελφότης Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου».

Καλό είναι, πριν ξεκινήσει κάποιος για επίσκεψη στο μοναστήρι, να τηλεφωνήσει στη Μονή (Τηλ. 26340 22324 και 26340 22731) για την ημέρα και την ώρα της επισκέψεως και μάλιστα αν πρόκειται να έλθει ομάδα εκδρομέων, με πούλμαν, για καλύτερη οργάνωση υποδοχής και ξενάγησης.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ

1. Την Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Ναυπακτιώτισσας. Η Παναγία η Ναυπακτιώτισσα έχει μεγάλη ιστορία από τον 5ο αιώνα μ.Χ. και έχει σχέση με την παγκόσμια ιστορία.

2. Τον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου μπορεί να αφήσει τα ονόματα των ζωντανών και των κεκοιμημένων αγαπημένων του προσώπων να μνημονεύονται στις Λειτουργίες και στις Παρακλήσεις.

3. Το Συνεδριακό Κέντρο. Με το Αμφιθέατρο και τις άλλες αίθουσες, όπου γίνονται Επιστημονικά Συνέδρια, τοπικά, πανελλήνια, πανευρωπαικά και παγκόσμια.

4. Το Ραδιοφωνικό Σταθμό «ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ». Που φιλοξενείται και λειτουργεί μέσα στη Μονή, επί 24 ώρες, κάθε ημέρα και ακούγεται σε Κορινθιακό και Πατραικό κόλπο στη συχνότητα 96FM και στο διαδίκτυο www.mp96fm.gr

5. Το Μουσείο Ελληνορθοδόξου Παραδόσεως. Με αξιόλογα εκθέματα, που θυμίζουν στους επισκέπτες και ιδίως στους νέους την εθνική και θρησκευτική μας ταυτότητα.

6. Το Αγιογραφείο. Στο οποίο οι Μοναχοί αγιογραφούν βυζαντινές εικόνες.

7. Την Βιβλιοθήκη. Στην οποία οι μοναχοί μελετούν και διδάσκονται πρώτοι, για να διδάσκουν έπειτα στην κοινωνία.

8. Το Ναό της Παναγίας της Ναυπακτιωτίσσης. Όπου θα θαυμάσει το καλλιτεχνικότατο ξυλόγλυπτο τέμπλο, τις κατανυκτικές αγιογραφίες και τα θαυμάσια μαρμαροθετήματα στα δάπεδα.

9. Το Μουσείο της κοσμοϊστορικής Ναυμαχίας της Ναυπάκτου του 1571. Όπου τα εκθέματα προβάλλουν τα κοσμοϊστορικά γεγονότα, που άλλαξαν την ιστορία της Ευρώπης και του κόσμου, με την θαυματουργή νίκη των Ευρωπαίων κατά των Τούρκων στις 7 Οκτωβρίου του 1571 μ.Χ.

10. Θα συζητήσει αν θέλει, με τον Ηγούμενο και τους μοναχούς, για την οικογενειακή ζωή και τα νεανικά προβλήματα, τα πνευματικά θέματα της πίστεως και ζωής και την μεγάλη προσφορά του μοναχισμού στην κοινωνία.

11. Αν θέλει, θα προσευχηθεί, θα εξομολογηθεί, θα συμμετάσχει στις Ιείες Λειτουργίες, θα κοινωνήσει και γενικά θα ξεκουραστεί, θα γαληνεύσει και θα ανανεωθεί πνευματικά.