Go to Top

Αξιοθέατα Της Πόλης

Αξιοθέατα Της Πόλης

 

1. Χριστιανικά Μνημεία

Στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας υπάρχουν αξιόλογα Χριστιανικά Μνημεία που εκφράζουν το πολιτιστικό επίπεδο της περιοχής. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:

Α. Η εκκλησία της Παναγίας της Παναξιώτισσας που βρίσκεται στην Γαβρολίμνη, 16 χιλιόμετρα δυτικά της Ναυπάκτου. Είναι κτίσμα του 10ου αιώνος και ο τύπος της αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο στην εξέλιξη της βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Ο τρούλος της είναι πραγματικό κομψοτέχνημα.

Β. Δέκα περίπου χιλιόμετρα βορειανατολικά της πόλεως, σε ορεινή περιοχή, βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, γνωστό με την προσωνυμία «Βομβοκούς». Το καθολικό του μοναστηριού παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς τετρακιονίου με τρούλο. Οι αγιογραφίες είναι έργο τέχνης του 17ου αιώνος. Από την επιγραφή που σώζεται μαθαίνουμε ότι στα 1695 κτίστηκε πάνω στα θεμέλια παλιού ναού. Το 1833 διαλύθηκε με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα. Δυστυχώς σήμερα το μοναστήρι παραμένει κλειστό.

Γ. Στην ανατολική πλευρά του χωριού Σκάλα, 4χλμ. από την Ναύπακτο, βρίσκεται η Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Άρχισε να κτίζεται το 1977 με έσοδα κυρίως από συνδρομές Ναυπακτίων του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Δ. Στο 21ο χλμ. του επαρχιακού δρόμου Ναυπάκτου-Λιδωρικίου υπάρχει διασταύρωση η οποία μετά από 6 χιλιόμετρα μας οδηγεί στο ιστορικό μοναστήρι της Βαρνάκοβας. Η Βαρνάκοβα είναι ένα από τα αρχαιότερα μοναστικά κέντρα της Ελλάδος. Ιδρύθηκε το 1077 μ.Χ. από τον Όσιο Αρσένιο τον Βερνικοβίτη. Οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου Κομνηνοί καθώς επίσης οι δεσπότες του Δεσποτάτου της Ηπείρου Άγγελοι Κομνηνοί και Παλαιολόγοι συνέδεσαν το όνομά τους με μια σειρά αφιερώσεων στο μοναστήρι. Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε στη Βαρνάκοβα Ελληνικό σχολείο. Στον απελευθερωτικό αγώνα του έθνους προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες. Το ανατίναξε ο Κιουταχής το 1826 και το ανοικοδόμησε ο Ιωάννης Καποδίστριας το 1831. Πρόσφατα άρχισε να ανακαινίζεται ριζικά, με την παρουσία οργανωμένης και δραστήριας γυναικείας Αδελφότητος.

2. Το Κάστρο     

Το κάστρο βρίσκεται στην κορυφή του λόφου που δεσπόζει στη πόλη, σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων. Ο λόφος αυτός έχει σχήμα πυραμίδας. Οι μεγαλοπρεπείς οχυρώσεις της Ναυπάκτου που οφείλονται με διαδοχικές κατασκευαστικές φάσεις και κλιμακώνονται από την αρχαιότητα έως και την τουρκοκρατία, παρά τις καταστροφές και φθορές που έχουν υποστεί αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά και καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Το κάστρο «χωρίζεται» σε πέντε διαζώματα. Αυτή την μορφή την έλαβε κυρίως κατά την βενετική κυριαρχία.

Ο αμυντικός πυρήνας του φρουρίου έχει εντοπισθεί στη κορυφή μιας έξαρσης του εδάφους με υψόμετρο περίπου 200 μέτρα. Στη θέση αυτή που ίσως να βρισκόταν η Αρχαία Ακρόπολη και όπου αργότερα κτίστηκε η Βενετσιάνικη Fortezza. Η κορυφή του λόφου περικλείεται από κυκλικό τείχος διαμέτρου 100 μέτρων.

Δύο βραχίονες που ακολουθούν την κλίση εδάφους κατεβαίνουν ο ένας ανατολικά και ο άλλος δυτικά και αφού καμφθούν πλησιάζοντας ο ένας τον άλλον και με 2 πύργους κλείνουν την είσοδο του μικρού λιμανιού. Τέσσερα εγκάρσια τείχη ενώνουν αυτούς τους δύο βραχίονες, σχηματίζοντας από την κορυφή έως την θάλασσα πέντε αμυντικές ζώνες ή διαζώματα ή περιβόλους.

Τα πέντε αυτά διαζώματα μειώνονται σε έκταση όσο πλησιάζουν την κορυφή και το καθένα είναι ένα ανεξάρτητο φρούριο. Το κάθε ένα από αυτά τα πέντε  διαζώματα είχε και ξεχωριστό όνομα. Η κυρίως πόλη όπου και το λιμάνι ονομαζόταν ΒΡΟΝΤΟΛΑΚΑ και οι άλλες τρεις συνοικίες – κάστρα ονομάζονταν ΠΕΡΙΤΟΡΙΟ – ΟΥΡΑΜΑΣΙΟ – ΝΕΟΚΑΣΤΡΟ και τέλος στην κορυφή του λόφου βρίσκεται η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ή ΙΤΣ ΚΑΛΕ.

  3. Το Λιμάνι 

Το λιμάνι έχει σχήμα πετάλου με άνοιγμα εισόδου 35m. Δεξιά και αριστερά της εισόδου υπάρχουν δύο πύργοι. Ο ανατολικός ήταν περίπου όπως και σήμερα, με το φάρο δίπλα στο γέρικο πεύκο. Ο δυτικός σε σχήμα τετραγώνου, στολισμένος από μια επιβλητική χουρμαδιά χρησιμοποιούνταν για το στρατωνισμό της φρουράς του λιμανιού. Σ΄αυτό το μικρό και γραφικό λιμανάκι, που σήμερα κρατάει στην αγκαλιά του βαρκούλες, καΐκια, και κότερα παλαιότερα άραζαν γαλέρες της Δημοκρατίας των Ενετών, οι οποίοι θεωρούσαν το Λεπάντο, ένα από τα μεγαλύτερα και τα ισχυρότερα ερείσματα της κυριαρχίας τους στη Μεσόγειο.

4. Η Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Βιβλιοθήκη

Στη Ναύπακτο λειτουργεί από το 1960 η Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιόθηκη Ναυπάκτου, η οποία είναι μια από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες της χώρας μας και η σημαντικότερη στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Η βιβλιοθήκη αυτή ιδρύθηκε από τον μεγάλο ευεργέτη, αείμνηστο Δημήτριο Παπαχαραλάμπους, σε ένα νεοκλασικό κτίριο που κτίστηκε για το σκοπό αυτό στο κέντρο της πόλης και σήμερα ανήκει στο δίκτυο των Δημοσίων Βιβλιοθηκών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

5. Μουσεία 

Α. Κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης, πλατεία Φαρμάκη, υπάρχει ιδιωτικό Μουσείο, «το Μουσείο κειμηλίων 1821» Φαρμάκη, με πολύτιμα εκθέματα όπλων της στρατιωτικής οικογένειας της Ναυπακτίας Φαρμάκη.

Β. Στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου. Ένα Μουσείο Ελληνορθοδόξου παραδόσεως που περιλαμβάνει εκθέματα αρχαίας ελληνικής παραδόσεως, λαϊκής και εκκλησιαστικής τόσο του τόπου μας, όσο και της ευρύτερης περιοχής.